Різдвяний піст 2022: коли починається і скільки триватиме

Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Одним із 12 великих свят християн є Різдво, йому передує піст

Щороку в листопаді для віруючих православного обряду розпочинається один із найважливіших постів – Різдвяний. В Україні Різдво святкують двічі: за григоріанським (25 грудня) та юліанським (7 січня) календарем. Тому й дати Різдвяного посту відрізнятимуться відповідно до календарів. Але більшість українських православних церков дотримуються юліанського календаря.

Різдвяний піст 2022: коли почнеться і коли закінчиться

Розпочинається Різдвяний (або Пилипів) піст 28 листопада і завершується 6 січня – у Різдвяний святвечір.

Різдвяний піст: історія

Різдвяний піст, як і всі інші пости, був заснований святими апостолами. Є свідчення, що спочатку піст був різної тривалісті. І тільки на Вселенському Соборі 1166 року було встановлено 40-денний піст перед святом Різдва Христового, тобто в Апостольські постанови внесли ясні та точні згадки про пост.

"Божою милістю ми вступаємо в період Різдвяного посту. Посту – святого, посту – великого, посту – славного. Будь-яке утримання від їжі, від очей, від слуху – воно несе радість спілкування з Богом. Тому що людина, яка себе обмежує в гріховному або розважальному, навіть нехай воно не несе в собі якогось наслідку гріха, людина та мудра і збирає у свою духовну скарбницю дари Святого Духа" 

Римський єпископ Лев I Великий (‡461 рік) називав Різдвяний піст давньою настановую і жертвою Богу за плоди, зібрані влітку та восени. У ранній Церкві Пилипів піст передував святу Богоявлення. Саме так – днем ​​явлення Бога у світ – називали тоді християни свято Різдва. А те свято, яке ми називаємо Богоявленням сьогодні, – Хрещення Господнє, – приєднувалося до "головного" Богоявлення, вбудовувалося в єдиний святковий цикл, що тривав кілька днів поспіль.

Як тримати Різдвяний піст

Піст поєднує як фізичну складову, і духовну. У цей період не можна їсти м'ясні, молочні страви та яйця. 

 

Полегшити піст можна хворим або працюючим на важких роботах, вагітним та матерям, які годують

"Піст нам дано для того, щоб ми гідно приготували себе до свята Різдва Христового. Дотримуючись посту, необхідно очистити душу покаянням, молитвою, прийняттям Святих Христових Таїн (Причастя), щоб з чистим серцем зустріти прихід у світ Сина Божого, і подібно до давніх волхвів, які принесли Йому в дар золото і смирну, принести Новонародженому Ісусу чисте серце і готовність прийняти Його вчення і дотримуватися Його Заповідей, і давайте пам'ятати, що піст ми здійснюємо не для Бога, а для себе. Для зміцнення наших недуг, зцілення душі і тіла, звільнення від гріха та пороку", – наголосив митрополит Павло.

Різдвяний піст: що не можна їсти

У пост перед Різдвом під забороною опиняються:

  • м'ясо;
  • сир;
  • вершкове масло;
  • яйця;
  • молоко.
 

Молочні продукти заборонені у піст

"При дотриманні посту, головне – це дивитися і оцінювати глибину і зміст посту. А то дуже часто буває, що людина ретельно вивчає склад продукту, щоб там не було молока або ще чогось із заборонених у пост інгредієнтів, і згодом зосереджує свою увагу тільки на пошуку "правильних продуктів" і забуває, що для дотримання посту ще необхідна молитва, добрі справи, прощення образ і т. д. Все те, що призводить нас до усвідомлення власної негідності перед Богом і покаяння. – це два крила, які допомагають людині знайти свій шлях до порятунку" , – наголосив Владика Павло. 

Різдвяний піст: що можна їсти

Оскільки сир, м'ясо, вершкове масло, тверді сири, яйця дозволено їсти тільки після святвечора, замінити ці продукти можна:

  • грибами;
  • квасолою;
  • нутом;
  • горохом;
  • сочевицею;
  • машем та іншими бобовими.

Основу раціону складатимуть пісні супи та каші. Крупи протягом цих 40 днів будуть панувати на столі, але важливо пам'ятати, що їх необхідно готувати тільки на воді і без додавання вершкового масла, сіль та цукор теж бажано не класти.

 

Основа раціону – пісні супи та каші

У перший день посту та інші можна готувати пшеничну, манну, кукурудзяну, перлову, гречану, вівсяну та інші каші. Не варто зловживати різними приправами чи є маринованими овочами. Зате овочі у свіжому вигляді, тушковані, відварені, приготовлені в пароварці ідеально підійдуть як пісна їжа. Те саме стосується і фруктів, можна вживати різні види горіхів та мед.

Не варто обмежуватися лише олією соняшнику. Можна також вживати оливкову, кукурудзяну, лляну, соєву, гірчичну, кунжутну, горіхову, гарбузову і т.д.

Прекрасно доповнить раціон риба та морепродукти. Краще вибирати нежирні сорти із білим філе: мінтай, тріска, мойва, кальмари. 

Щосереди та п'ятниці вимоги до посту посилюються, тому в ці дні вживання риби та олії заборонено.

vesti.ua

Підписуйтесь на наш Telegram канал, щоб знати найважливіші новини першими. Також Ви можете стежити за останніми подіями міста та регіону на нашій сторінці у Facebook.

Коментарі можуть залишати тільки зареєстровані користувачі

© 2020 Слов`янські відомості, Газета оголошень, 84122, Донецька обл., м. Слов`янськ, вул. Свободи, 1 (головпоштамт), 2 поверх, каб. 204. slavobyav@gmail.com, (095) 502-55-95Правила користування сайтом

Знайти на сайті